Πρόγραμμα εφαρμογής επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών, ξεκινά και στην Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα, που αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση ιών γρίπης χαμηλής και υψηλής παθογονικότητας σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών.
Σύμφωνα με τους πίνακες που έχει συντάξει το Υπουργείο, στην Ηλεία από τις πέντε υφιστάμενες εκμεταλλεύσεις πουλερικών απόδοσης για εμπορία ως οικόσιτων θα πραγματοποιηθεί έλεγχος σε τρεις, σύμφωνα με όλες τις διατάξεις που ορίζονται από την Ε.Ε. Στις εκμεταλλεύσεις εκείνες που δεν εκτρέφονται ορτύκια, πάπιες ή χήνες για εμπορία ως οικόσιτα, λαμβάνονται τουλάχιστον 10 δείγματα αίματος ανά εκμετάλλευση ή 5 δείγματα αίματος από κάθε θάλαμο, όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός. Στην περίπτωση που ορτύκια, πάπιες ή χήνες διατηρούνται σε μια εκμετάλλευση αυτού του τύπου, συλλέγονται επιπλέον 20 δείγματα αίματος, 20 βύσματα αμάρας και 20 βύσματα τραχείας από τα είδη αυτά.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας και τα δείγματα θα σταλούν στο Εργαστήριο Παθολογίας Πτηνών του Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Το πρόγραμμα εκπονείται για την περίοδο 2025-2027 και συγκεκριμένα έως τις 31/12/27.
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση ιών γρίπης των πτηνών χαμηλής και υψηλής παθογονικότητας σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του στηρίζονται στις αρχές ανάλυσης του κινδύνου βάσει των οποίων προσδιορίζονται οι πληθυσμοί, περιοχές και εκμεταλλεύσεις υψηλής επικινδυνότητας που αποτελούν στόχο δειγματοληψίας για τη γρίπη των πτηνών.
Για τον σκοπό αυτό, λαμβάνονται υπόψη οι κάτωθι παράγοντες κινδύνου:
α) το ιστορικό του νοσήματος και η τρέχουσα επιζωοτιολογική κατάσταση σε μια περιοχή, στο σύνολο της χώρας και σε γειτονικά κράτη
β) η εγγύτητα των εκμεταλλεύσεων σε κάθε είδους υδατοσυλλογή που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών άγριων πτηνών, κυρίως των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes
γ) η τυχόν ύπαρξη μεταναστευτικών διαδρόμων άγριων πτηνών και η χρονική περίοδος αυξημένων μετακινήσεών τους προς τη χώρα
δ) ο αριθμός, η πυκνότητα και ο τύπος των εκμεταλλεύσεων σε μια περιοχή
ε) το επίπεδο βιοασφάλειας στις εκτροφές και η πρόσβαση των πουλερικών σε υπαίθριους χώρους
στ) ο τύπος και η συχνότητα μετακινήσεων πουλερικών και προϊόντων αυτών
ζ) τα εκτρεφόμενα είδη πουλερικών και η συνύπαρξη διαφορετικών ειδών σε κοινές εγκαταστάσεις η) η παραγωγική κατεύθυνση, οι διαχειριστικές πρακτικές και η διάρκεια εκτροφής
Και για τα άγρια πτηνά
Παράλληλα το πρόγραμμα αφορά και στα άγρια πτηνά όπου εφαρμόζεται σύστημα παθητικής επιτήρησης που εστιάζει στη λήψη και εργαστηριακή διερεύνηση δειγμάτων από νεκρά, ασθενή ή τραυματισμένα πτηνά που ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη «υψηλού κινδύνου». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε γεωγραφικές περιοχές με σημαντικές εκτάσεις υδατοσυλλογών και έντονη παρουσία πτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Στις περιπτώσεις που η επιζωοτιολογική κατάσταση της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) το απαιτεί, όπως για παράδειγμα στο ενδεχόμενο ανίχνευσής της σε πουλερικά ή άγρια πτηνά στην Ελλάδα ή σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν, δύναται να εφαρμόζεται τόσο παθητική όσο και ενεργητική επιτήρηση της νόσου στην άγρια ορνιθοπανίδα, ακόμα και σε ζωντανά και κλινικά υγιή πτηνά.