Ενδεικτική του κλίματος προβληματισμού που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών, ήταν και η εικόνα που ανέδειξε τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη η διεθνής έκθεση Zootechnia 2025. Η προσέλευση του κόσμου ήταν κατά πολύ μικρότερη της αναμενόμενης, ενώ οι συμφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου ήταν πολύ λιγότερες από άλλες φορές.
Το «μούδιασμα» που υπήρχε σε όλες τις συναντήσεις, έχει να κάνει τόσο με την αβεβαιότητα που υπάρχει στο αγροτικό επάγγελμα, όσο και με την ασφυκτική από πλευράς ρευστότητας κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που ο έλεγχος της παραγωγικής δραστηριότητας φαίνεται πλέον καθαρά να συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, με τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να χάνουν οριστικά το τρένο του εκσυγχρονισμού.
Η απογοήτευση του αγροτικού κόσμου είναι τέτοια που λίγοι έχουν πλέον τη διάθεση να βγουν και να φωνάξουν. Έτσι, η συμμετοχή στα μπλόκα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλεται είναι αόριστο και δαιδαλώδες. Την ίδια στιγμή αρχίζουν να διαφαίνονται και οι πρώτες διαφωνίες στρατηγικής για το πώς θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος των «παραστάσεων» στις εθνικές οδούς, με τους αγρότες της Μακεδονίας να εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί (βλέπε βαμβάκι) και τους Θεσσαλούς να βάζουν πολλά θέματα και να μην αφήνουν προς το παρόν «παράθυρα» προς άμεση αναζήτηση λύσεων.
Μόλις 5.000 οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες
Στις 5.000 υπολογίζονται οι πρόχειρες ή οριστικοποιημένες αιτήσεις για το Μέτρο Νέων Αγροτών, ενώ η διορία για προσκόμιση φακέλων λήγει στις 25 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα οι προσδοκίες του ΥΠΑΑΤ είναι να καταγραφούν οι υπερδιπλάσιες αιτήσεις καθώς έχει δεσμευτεί προϋπολογισμός 410 εκατ. Ευρώ.
Όπως µεταφέρουν στην Agrenda έµπειροι µελετητές η μειωμένη κίνηση στα γραφεία οφείλεται μεταξύ άλλων:
Πρώτον, στη µείωση της ενίσχυσης για τη φυτική παραγωγή στα 30.000 ευρώ αντί για τα 40.000 ευρώ στην περασµένη προκήρυξη, την ώρα που οι δεσµεύσεις παραµένουν ίδιες. ∆ηλαδή 8-9 έτη παραµονή στο αγροτικό επάγγελµα, δέσµευση για επίτευξη ελάχιστου τζίρου ίσο τουλάχιστον µε το 50% της Τυπικής Απόδοσης ένταξης ετησίως, κ.λπ. Προφανώς και τα 30.000 ευρώ δεν είναι ένα ευτελές ποσό για να ξεκινήσει ένας νεαρός αγρότης την επαγγελµατική του δραστηριότητα, ωστόσο πρέπει να αναλογιστεί κάποιος ποια ήταν τα λειτουργικά κόστη (αγροτικά εφόδια, πετρέλαιο, εργατικά χέρια, ενοίκια γης κ.α.) το 2021 που είχε βγει η περασµένη πρόσκληση και ποια είναι τα κόστη σήμερα. Πρόκειται λοιπόν για µία εξέλιξη που µοιάζει τουλάχιστον ακατανόητη από πλευράς όσων σχεδιάσαν το Μέτρο. Αλλά είναι γνωστό ότι ως πολιτική ανέκαθεν η επιλογή «λίγα σε πολλούς» ήταν προτιµότερη από τα «πολλά σε λίγους».
∆εύτερον, στο γεγονός ότι η προηγούµενη πρόσκληση τελικώς χώρεσε µέσα όλους τους υποψήφιους χωρίς να αφήσει επιλαχόντες. Ως εκ τούτου µέσα σε δύο-τρία χρόνια η δεξαµενή των νέων κάτω των 41 ετών που θέλουν να απασχοληθούν σοβαρά µε τη γεωργία δεν έχει «γεµίσει», ειδικά σε µικρές κοινότητες και χωριά που οι κάτοικοι είναι κάτω των 5.000. Άλλωστε, το Μέτρο Νέων Αγροτών διαχρονικά χρησίµευε για τις περιπτώσεις διαδοχής. Είναι µετρηµένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι περιπτώσεις που ένας άσχετος µε το αγροτικό επάγγελµα είχε συµµετοχή στο πρόγραµµα. Επίσης τα κριτήρια ένταξης και µοριοδότησης δεν βοηθάνε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πηγή: agronews.gr