Μέχρι τις αρχές Απριλίου προβλέπεται να υποβληθεί προς έλεγχο στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το σύνολο των προμελετών για το εθνικού επιπέδου έργο του εκσυγχρονισμού του Φράγματος - Λίμνης Πηνειού και τον σχεδιασμό νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του πρ. Δήμου Ωλένης. Ο προϋπολογισμός των κυριότερων μόνο τεχνικών έργων εκτιμώνται στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τονίστηκε από τους μελετητές του έργου που επισκέφθηκαν το Σάββατο την Ηλεία, οι οποίοι ευχαρίστησαν την Βουλευτή της Ν.Δ, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την πρωτοβουλία αυτής της επίσκεψης και το διαρκές της ενδιαφέρον για την εξέλιξη των μελετών καθώς από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί το έργο.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας της κας. Αυγερινοπούλου και της ομάδας των μελετητών, με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Μίχα, εκπρόσωπο και συντονιστή του έργου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ανδρέα Φίλια, τον Δήμαρχο Ήλιδας, κ. Χρήστο Χριστοδοουλόπουλο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θεώνη Γεωργοπούλου, αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας, στην οποία συμμετείχε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Μαρία Τσάρα, προκειμένου να εξετασθεί η πορεία των μελετητικών εργασιών.
"Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε έρθει σε επαφή τουλάχιστον δυο φορές με την μελετητική εταιρία ακριβώς για να γίνει ανταλλαγή στοιχείων που είναι απαραίτητα και χρήσιμα στους μελετητές. Το αποτέλεσμα αυτό θα καταλήξει σε ένα πολύ μεγαλύτερο έργο το οποίο θα συνεχίσει να δίνει ζωή στην περιοχή μας. Όμως το έργο αυτό δεν είναι έργο το οποίο θα γίνει την επόμενη ημέρα. Γι αυτό σας θυμίζω το εφιαλτικό καλοκαίρι που πέρασε που οι μετρήσεις των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας έλεγαν ότι αρχές Αυγούστου το φράγμα στερεύει άρα ο κάμπος μένει απότιστος και έτσι μέσα από σωστή διαχείριση όλοι μαζί καταφέραμε όχι μόνο να ολοκληρώσουμε την αρδευτική περίοδο αλλά και να δοθεί ενός μήνα παράταση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας
Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή του Φράγματος με την συμμετοχή και του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννη Λέντζα ενώ ευρύς διάλογος αναπτύχθηκε με φορείς, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και κατοίκους, στην συνάντηση που ακολούθησε στο Tzami Village, ώστε να κατατεθούν οι προτάσεις τους, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο από τους μελετητές.
"Βρισκόμαστε εδώ στο φράγμα με την μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο αυτό που αφορά τόσο την βιωσιμότητα- στατικότατα του Φράγματος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η άρδευση έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του Ηλειακού Κάμπου.Όπως μας είπαν οι μελετητές τον Απρίλιο τελειώνει η πρώτη φάση της μελέτης, μετά θα χρειαστούν οι περιβαλλοντικές μελέτες και άδειες και μετά θα προχωρήσουμε στην δεύτερη φάση στη φάση των έργων και την εξεύρεση των χρηματοδοτήσεων. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία αφορούν την προσβασιμότητα στο φράγμα, σίγουρα όμως πρέπει να σκύψουμε σε αυτό το θέμα γιατί το φράγμα από τότε που έχει ολοκληρωθεί δεν έχουν γίνει οριστικές μελέτες για την αξιοποίηση του ως πηγή άρδευσης και ύδρευσης αλλά ακόμα και για την τουριστική του αξιοποίηση" επεσήμανε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.
Όπως τόνισε η Βουλευτής Ηλείας, στόχος του οραματικού αυτού έργου, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η ανακαίνιση, προσβασιμότητα, ασφάλιση και ανάδειξη του Φράγματος και της Λίμνης Καραμανλή αλλά και δημιουργία καινούριων υποδομών για την άρδευση και ύδρευση του Δήμου Ωλένης. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προσωπική της, πολιτική προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για έναν στόχο που έχει θέσει από κοινού με την τοπική κοινωνία της Πηνείας, της Βουπρασίας και της Ώλενας. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τον τότε Υπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και τον σημερινό Υπουργό, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την επιλογή να εντάξουν αυτό το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως υπογράμμισε, το εμβληματικό έργο της ανακαίνισης του Φράγματος, της αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή, ο σχεδιασμός νέων αρδευτικών δικτύων στη Μανωλάδα, η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των κατασκευασμένων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, ο σχεδιασμός νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του πρώην Δήμου Ωλένης, η περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, η αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα, η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και η τουριστική ανάδειξη της Πηνείας, θα αναδείξουν τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί και το οδικό δίκτυο πλησίον της λίμνης, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.
Η κα. Αυγερινοπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις αναπτυξιακές δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης και υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής μέσα από ανάλογα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στα οποία αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του Υπ.ΑΑΤ. Υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με πρωτοβουλίες τις οποίες έχει ήδη προωθήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του ιδιαίτερου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, όπως την διαφύλαξη, πλήρη αποκάλυψη και ανάδειξη της Αρμάτοβας, σημείο στο οποίο θρυλείται πως οι Αρχαίοι Έλληνες εναπόθεταν τον οπλισμό τους, ώστε να εισέλθουν άοπλοι στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας, στο όνομα της εκεχειρίας, πριν από τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο κ. Μίχας μίλησε για την εξέλιξη των τεχνικών και υποστηρικτικών μελετών στο πλαίσιο της σύμβασης με το Υπ. Υποδομών, ύψους 3.015.900 ευρώ, οι οποίες εξελίσσονται σε δύο στάδια, για την πληρότητα τεκμηρίωσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης των τεχνικών έργων, περιγράφοντας αναλυτικά το αντικείμενό τους, μεταξύ αυτών για το υδατικό ισοζύγιο, την ασφάλεια του Φράγματος, την διερεύνηση ενίσχυσης του ταμιευτήρα, την αλιευτική μελέτη. Τόνισε ότι παράλληλα διερευνώνται όλες οι παράμετροι και επί μέρους θέματα που εντοπίζονται, με σκοπό να συντονιστούν οι σχετικές απαραίτητες ενέργειες όλων των φορέων.
Βασικό σημείο στο οποίο αναφέρθηκε αποτελεί η Διαχειριστική μελέτη ισοζυγίου των έργων και την ιδιαίτερη σημασία της για το σύνολο προγραμματισμού των έργων, καθότι εξετάζει και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η βέλτιστη χρήση των υδατικών πόρων του Πηνειού. Η μελέτη, όπως τόνισε, συντάσσεται με γνώμονα την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, την άρτια εξυπηρέτηση της άρδευσης των καλλιεργειών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξοικονόμηση νερού αλλά και την περιβαλλοντική προστασία των υδατικών συστημάτων. Τα έργα θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα της άρδευσης σε μια κρίσιμη αγροτική περιοχή ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών θα μειώσει τις απώλειες νερού και το κόστος συντήρησης.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ.κ Κ. Αναγνωστόπουλος, Αλ. Γεωργούλης, Γ. Κράλλης, Κ. Τσεριώνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Θ. Φουντάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμαλιάδας, κ. Π. Γιαννόπουλος, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χαβαρίου, Κάμπου, Αγίου Ηλία, Αυγής, Ροδιάς, Κεραμιδιάς, Αρχαίας Ήλιδας, Μυρσίνης, Αετοράχης, Μπορσίου, Στρουσίου, Αμπελοκάμπου, Σαβαλίων, Καλυβακίων, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Βασίλης Καραλής και Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ, κ. Π. Παρασκευόπουλος, οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και Σαβαλίων, κ.κ Χ. Παλαιολόγος και Γ. Τσακοπιάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας, κ. Α. Χουζούρης, ο ειδικός σύμβουλος του δήμου, κ. Ν. Μπατζαλής, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Λίμνης Πηνειού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνιώτισσας, κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής των μελετών και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και του επιχειρείν.