Επικαιρότητα

Επιτραπέζιες ελιές: Μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές η πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Επιτραπέζιες ελιές: Μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές η πιθανή επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ Φωτογραφία: Racool studio Freepik
Στις 31 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή).

Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαμόρφωση της αγοράς των μαύρων επιτραπέζιων ελιών και η εξέταση της πορείας συλλογής της νέας σοδειάς του 2024/25.

Αποθέματα και παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα αποθέματα μαύρων επιτραπέζιων ελιών της χώρας στην αρχή της περιόδου 2024/25 ανέρχονταν σε 29.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται των αναγκών της αγοράς (εξαγωγές και εγχώρια κατανάλωση) μέχρι η νέα εσοδεία να είναι έτοιμη για διάθεση.

Η παραγωγή μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα”, που προορίστηκε για επιτραπέζια χρήση, εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας.

Αντίθετα, η παραγωγή της ποικιλίας “Αμφίσσης”/“Κονσερβολιά” εκτιμάται σε 7.000-8.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερη από τις ανάγκες της αγοράς, που ανέρχονται σε 25.000-30.000 τόνους. Περισσότερο από το 50% της συγκεκριμένης ποικιλίας οδηγήθηκε στην ελαιοποίηση, καθώς το μικρό μέγεθος των καρπών, η παρατεταμένη ανομβρία και η έλλειψη εργατικών χεριών (λόγω του αυξημένου κόστους συλλογής) επηρέασαν τη διαθεσιμότητα του προϊόντος για επιτραπέζια χρήση.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την παραγωγή της ποικιλίας “Θρούμπα Θάσου”, η οποία ανήλθε μόλις σε 500 τόνους, υπολείποντας περισσότερο από 50% των εγχώριων αναγκών (κατανάλωση και εξαγωγές).

Ζητήματα διάθεσης του προϊόντος και ανησυχίες του κλάδου

Παρά τη ικανοποιητική παραγωγή της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα”, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 6% της σοδειάς έχει διατεθεί στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εκπρόσωποι του δευτερογενούς τομέα (μεταποιητές) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία σύναψης συμβολαίων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα διαθεσιμότητας στις αγορές του εξωτερικού.

Από την πλευρά τους, οι ελαιοπαραγωγοί (πρωτογενής τομέας) ανέφεραν ότι η πολιτική τιμών που ακολουθεί η μεταποίηση δεν ενθαρρύνει την απρόσκοπτη προσφορά του προϊόντος, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην αγορά.

Παρά τις διαφορές, ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο τομέων του κλάδου ανέδειξε όλες τις πτυχές του προβλήματος, και αναμένονται προτάσεις για την ομαλή διάθεση της νέας σοδειάς το επόμενο διάστημα.

Προβληματισμός για τις διεθνείς εξελίξεις

Εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την εγχώρια αγορά, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς παρακολουθεί με ανησυχία τις διεθνείς πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Ειδικότερα, η πιθανή επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το 30% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, καθιστώντας οποιαδήποτε αλλαγή στη δασμολογική πολιτική ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κλάδο.

Η τηλεδιάσκεψη της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μαύρων επιτραπέζιων ελιών. Η έλλειψη διαθεσιμότητας σε συγκεκριμένες ποικιλίες, η διαφορά στις προσδοκίες τιμών μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, καθώς και το ασταθές διεθνές περιβάλλον, δημιουργούν πιέσεις στην αγορά. Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων κατέληξε σε αισιόδοξα μηνύματα για την αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup